24 децембра, 2021 Događaji, Vesti Нема коментара

Građani i građanke Srbije pokazuju značajno interesovanje za temu o prisustvu štetnih hemikalija u proizvodima i motivisani su da koriste svoje pravo na informaciju koje im omogućava Zakon o hemikalijama. Građani  smatraju da im je aplikacija Scan4Chem koristan alat pomoću koga mogu doći do informacija o prisustvu supstanci koje izazivaju zabrinutost u proizvodima, na osnovu kojih donose pametne izbore pri kupovini. Promenom potrošačkih navika na ličnom nivou štite svoje zdravlje, zdravlje svoje porodice, javno zdravlje, kao i životnu sredinu.

To je zaključak završne regionalne konferencije „Ostvarivanje prava potrošača na informaciju o štetnim supstancama u proizvodima pomoću digitalnih alata“ koju je organizovalo Udruženje Alternativa za bezbednije hemikalije (ALHem). Na konferenciji su učestvovali predstavnici nadležnih državnih organa za oblast upravljanja hemikalijama, zatim predstavnici privrednog sektora, zdravstvenog, akademskog i civilnog sektora u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Ovaj trogodišnji projekat je u Srbiji replicirao aktivnosti EU projekta Life AskReach, jednog od najvećih projekata koji se sprovodi u EU u oblasti bezbednog upravljanja hemikalijama.  U okviru projekta AskReach su razvijena dva digitalna alata za ostvarivanje prava potrošača na informaciju o supstancama koje izazivaju zabrinutost u proizvodima, i to: aplikacija za mobilne telefone Scan4Chem i AskReach baza podataka.

Uspostavljanje ovih IT alata omogućilo je potrošačima da lakše dođu do informacija,  a kompanijama da brže i efikasnije odgovaraju svojim kupcima na ovakve zahteve.

„Do sada su građani EU i Srbije poslali oko 20 000 upita za informaciju o prisustvu supstanci koji izazivaju zabrinutost u proizvodima, dok se u AskREACH bazi nalaze informacije o ovim supstancama za oko 25 000 proizvoda. „Sprovedene su dve promotivne kampanje aplikacije Scan4Chem koje su došle do pola miliona građana Srbije, aplikacija broji oko 5000 preuzimanja iz Srbije, a Srbija je i trenutni rekorder po broju poslatih zahteva za informaciju o štetnim hemikalijama u proizvodu preko ove aplikacije – 204 zahteva u jednom danu“, naglasila je Jelena Milić iz ALHem-a.

Na konferenciji je predstavljena saradnja na promociji ove aplikacije sa organizacijama GeenHome iz Crne Gore i Centrom za životnu sredinu iz Bosne i Hercegovine, a predstavnik organizacije Zelena akcija iz Hrvatske  govorio je o  iskustvima i izazovima u korišćenju ove aplikacije u Hrvatskoj, koja aktivno učestvuje kao partner na projektu Life AskReach.

Programska koordinatorka projekta, Jasminka Ranđelović istakla je veliko zadovoljstvo što je ovaj projekat „omogućio uspostavljanje regionalne saradnje organizacija civilnog društva u oblasti bezbednog upravljanja hemikalijama i povećao vidljivost i značaj ove teme u celom regionu. Pored toga je omogućio građanima Srbije da imaju aplikaciju Scan4Chem na nacionalnom jeziku kao jedina zemlja koja nije članica Evropske unije, a koju smo učinili dostupnom i u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini“.  Organizacija ALHem je regionalni administrator ove aplikacije za region Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.


PREZENTACIJE:
AskReach projekat
Scan4Chem aplikacija i kampanja usmerena ka potrošačima
Kampanja namenjena kompanijama
Scan4Chem – prenos znanja i replikacija u Crnoj Gori
Prenos znanja u Bosni i Hercegovini i regionalna povezanost
Percepcija i znanje građana Srbije o SVHC, iskustvo u korišćenju Scan4Chem

Objavjeno od valentina