21 октобра, 2019 Vesti Нема коментара

Alternativa za bezbednije hemikalije – ALHem  učestvovala je na konferenciji „Izazovi privrede pri harmonizaciji nacionalnih propisa sa EU propisima u oblasti upravljanja hemikalijama” održanoj prošle nedelje u organizaciji Privredne komore Srbije.

Programska koordinatorka ALHema, Jasminka Ranđelović, predstavila je najznačajnije projekte koje je ALHem do sada realizovao u vezi najopasnijim hemikalijama u proizvodima, odnosno supstancama koje izazivaju zabrinutost (Substances of Very High Concern – SVHC).  Ona je najavila dolazak nove aplikacije za mobilne telefone pod nazivom „Scan4Chem“ preko koje će građani moći da ostvare svoje pravo na informaciju o prisustvu štetnih hemikalija u proizvodu. Naime, kako bi informacije o opasnim hemikalijama učinili što dostupnijim, projekat LIFE AskREACH, koji u Srbiji realizuje ALHem, je razvio aplikaciju Scan4Chem koja će biti dostupna širom Evrope i omogućiće potrošačima da skeniranjem barkodova saznaju da li proizvod sadrži opasne supstance. U Srbiji će aplikacija biti dostupna od decembra 2019. godine.

Među panelistima konferencije je bila i Sylvie Lemoine, predstavnica Evropskog saveta hemijske industrije (The European Chemical Industry Council – CEFIC) koja je predstavila aktivnosti CEFIC i izazove sa kojima se susreće industrija u Evropskoj uniji.

U cilju upoznavanja privrednih subjekata u Srbiji sa stepenom harmonizacije nacionalnih propisa sa EU propisima u oblasti upravljanja hemikalijama, predstavnica Ministarstva zaštite životne sredine, Sonja Roglić, je predstavila planove za naredni period, a Predstavnik Evropske agencije za hemikalije je upoznao učesnike sa novom zakonskom obavezom za snabdevače proizvoda koja se odnosi na dostavljanje podataka o SVHC u proizvodima Evropskoj agenciji za hemikalije. Obaveza proističe iz člana 9 Direktive Evropske unije (Waste Framework Directive-WFD, 2018/851), a obavezna primena počinje od 5.01.2021.


Objavjeno od valentina