Stanje životne sredine u Srbiji u svim aspektima zahteva ulaganje daleko više novca, a samim tim i više političke volje – jedan je od ključnih zaključaka najnovijeg “Izveštaja iz senke” Koalicije 27, koja prati i objavljuje kritički osvrt na napredak Srbije u pripremama za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji u delu koji se odnosi na Poglavlje 27, to jest životnu sredinu.

“Izveštaj o (ne)napretku”, kako je nazvano ovogodišnje izdanje, promovisan je prošle nedelje na tribini održanoj u Botaničkoj bašti Jevremovac u Beogradu, uz učešće ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana, državnog sekretara u Ministarstvu zaštite životne sredine Ivana Karića, šefa III sektora saradnje u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji Ričarda Maše, i predstavnika 11 organizacija civilnog društva udruženih u Koaliciju 27.


Izveštaj obuhvata oblasti zagađenja vazduha, upravljanje otpadom, zagađenje voda, zaštitu prirode, industrijska zagađenja, upravljanje hemikalijama, buku i klimatske promene. ALHem je kao članica Koalicije pripremio osvrt na stanje u oblasti upravljanja hemikalijama.
Jedna, a verovatno i najvažnija, zajednička nit koja karakterište nesklad između stvarnih potreba za hitnim investicijama i izostanka bitnijeg napretka u bilo kojoj od navedenih oblasti jeste neadekvatno finansiranje. Stoga je fokus današnje promocije usmeren na razmenu stavova o nedovoljnoj naplati sredstava od zagađivača, nenamenskom trošenju novca koji se prikupi, nedovoljnoj transparentnosti u investiranju iznosa koji preostane i, konačno, manjku kapaciteta, to jest projekata neophodnih za mobilisanje više novca dostupnih iz evropskih i fondova drugih međunarodnih razvojnih partnera.

Duška Dimović, koja je ispred regionalne kancelarije Svetske organizacije za prirodu (WWF) predstavila najvažnije nalaze izveštaja u ime Koalicije 27, istakla je kao veliku zabludu rašireno mišljenje da je finansiranje žaštite životne sredine skupo i da Srbija sada ne može da si priušti neophodne investicije: “Cenu nebrige o životnoj sredini već plaćamo i to skupo – od troškova lečenja i čak preuranjenih smrti zbog zagađenog vazduha, do izostanka s posla zbog bolesti i gubitka dohotka, od gubitka biodiverziteta do klimatskih promena i prirodnih katastrofa. Ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji!” zaključila je Dimovićeva i pozvala Vladu, lokalne samouprave, nevladine organizacije i međunarodne razvojne partnere na intenzivnije angažovanje u ovoj oblasti.
Ceo izveštaj možete videti u delu Publikacije, ili preuzeti OVDE.


O Koaliciji 27:
Koaliciju 27 osnovale su 2014. godine organizacije civilnog društva prvenstveno radi praćenja i doprinosa pregovorima o članstvu Srbije u Evropkoj uniji i to u Poglavlju 27, koje pokriva oblast životne sredine. “Izveštaj o (ne)napretku” je zajedno pripremilo jedanaest članica Koalicije: Alternativa za bezbednije hemikalije, Beogradska otvorena škola, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Centar za ekologiju i održivi razvoj, Mreža za klimatske akcije Evrope (CAN Europe), Centar za unapređenje životne sredine, GM Optimist, Inženjeri zaštite životne sredine, Jedan stepen Srbija, Mladi istraživači Srbije i Svetska organizacija za prirodu (WWF).

Objavjeno od sandra