ALHem - Alternativa za bezbednije hemikalije
+386 40 123 456
info@premiumcoding.com

Mekana plastika Gruba istina

Home » Mekana plastika Gruba istina

MEKANA PLASTIKA GRUBA ISTINA


U okviru zajedničkog istraživanja Alternative za bezbednije hemikalije – ALHem iz Srbije i Arnika iz Češke uz učešće još 6 organizacija civilnog društva iz Srbije, sprovedeno je ispitivanje sadržaja  ftalate, u 36 potrošačkih proizvoda. Glavni cilj ovog istraživanja jeste da se napravi skrining proizvoda na domaćem tržištu u cilju ubrzanog donošenja zabrane za ftalate u Srbiji, kao i drugih supstanci u proizvodima koje su već zabranjene u EU radi bolje zaštite potrošača.

Od jula 2020, EU je ograničila upotrebu četiri ftalata: bis(2-etilheksil) ftalat (DEHP), dibutil ftalat (DBP), benzil butil ftalat (BBP) i diizobutil ftalat (DIBP) u koncentracijama iznad 0,1% u svim potrošačkim proizvodima. Međutim, ova zabrana još uvek nije preuzeta u naše zakonodavstvo i proizvodi koji sadrže ove supstance se legalno nalaze na tržištu Srbije. 

Ftalati, supstance koje su zabranjene u EU iznad koncentracije od 0,1% u potrošačkim proizvodima pronađeni su skoro u jednoj trećini testiranih proizvoda sa domaćeg tržišta (10 od 36 proizvoda).

Ftalati su najčešće upotrebljivani kao omekšivači plastike u potrošačkim proizvodima, pored svog štetnog efekta pronađeni su u različitim proizvodima od mekane plastike kao što su školska torba, ranac za devojčice, kabanica, dečije papuče, neseseri od PVC plastike, veštačka koža, PVC cirada i patosnice za auto. Od ukupno 36 testiranih prozvoda, 10 proizvoda je bilo pozitivno na ove štetne supstance. Ovi proizvodi su kupljeni u poznatim prodavnicama većinom domaćih i evropskih proizvođača. U nekim proizvodima koncentracije ftalata dostižu i 18% od ukupne mase proizvoda.

„Zabrinjavajuće je da su ftalati pronađeni u proizvodima većinom namenjeni deci i mladima. Pored toga, četiri analizirana ftalata su detektovana u repromaterijalu kao što su PVC materijali i veštačka koža gde izloženost potrošača može biti značajna“, objašnjava Valentina Mart glavni autor ALHemovog izveštaja „MEKANA plastika, GRUBA istina!“.

Pored laboratorijske analize ftalata u potrošačkim proizvodima, ovo istraživanje je obuhvatilo i proveru primene zakona u praksi, odnosno da li kompanije ispunjavaju svoju obavezu da informišu potrošače o prisustvu supstanci koje izazivaju zabrinutost u svojim proizvodima na njihov zahtev.

„Na zahtev, proizvođači i trgovci su u obavezi da informišu potrošača ako njihov proizvod sadrži supstance koje izazivaju zabrinutost – što uključuje i ftalate. Ovo pravo potrošača ustanovljeno je evropskim propisom REACH, kao i Zakonom o hemikalijama Republike Srbije. Ukazivanjem na postojanje štetnih ftalata u svakodnevnim proizvodima a samim tim i pritiskom potrošača da saznaju ovu informaciju, kompanije će se motivisati da ove hemikalije zamene bezbednijim alternativama“ ističe Karolina Brabcova, iz češke organizacije Arnike.


Proizvođačima i trgovcima čiji su proizvodi imali više od 0,1% ftalata smo poslali zahteve za informaciju ali nismo dobili nijedan odgovor. Svi su obavešteni o rezultatima testiranja njihovih proizvoda. Obaveza komunikacije o supstancama koje izazivaju zabrinutost u lancu snabdevanja bi trebalo da bude prioritet kontrole nadležnih organa imajući u vidu štetan uticaj ovih supstanci. Propise u Srbiji koji uređuju upravljanje hemikalijama, posebno zabrane/ograničenja i upravljanje supstancama koje izazivaju zabrinutost bi trebalo pravovremeno usaglašavati sa propisima Evropske unije, kako ne bismo došli u situaciju da domaće tržište postane tržište za zabranjene proizvode u EU

 

Kako bi se smanjio rizik od ftalata i drugih opasnih supstanci, preporučuje se izbegavanje kupovine proizvoda od PVC plastike. Savet potrošačima jeste i da prilikom kupovine koriste aplikaciju Scan4Chem pomoću koje mogu poslati zahtev proizvođaču ili trgovcu za informaciju o sadržaju supstanci koje izazivaju zabrinutost u proizvodu koji kupuju.


Ovo istraživanje je sprovedeno u okviru zajedničkog projekta kojeg realizuju organizacije ALHem iz Srbije i Arnika iz Češke uz aktivno učešće šest organizacija civilnog sektora iz Srbije. Projekat je finansijski podržan iz Programa za promociju tranzicije Ministarstva spoljnih poslova Češke Republike.

 

Publikacija: MEKANA plastika, gruba istina!