22 марта, 2017 Vesti Нема коментара

Albert Ajnštajn je još pre 80 godina rekao “ako nestane pčela na Zemlji, čovečanstvu bi najviše preostalo četiri godine života”.

Naime, svaki treći naš zalogaj, verovali ili ne, vezan je za pčele. Pčele su zaslužne za jednu trećinu ukupne količine hrane koju danas jedemo. Ipak, višestruke koristi pčela svake godine ugrožavaju nesavesni korisnici pesticida koji, bez obzira na zakonske odredbe i visoke kazne, ne sprovode mere zaštite bilja na način koji ne ugrožava pčele i pčelarstvo.

Konstantno smanjenje broja pčela u svetu postaje jedan od velikih problema, na koji se mora obratiti pažnja. Dr Aleksa Obradović, redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu ističe da je odgovornost za zaštitu pčela od trovanja na onima koji koriste preparate koji mogu naškoditi pčelama: „Potreban je intenzivniji napor da se poljoprivrednici uvere da je prisustvo pčela u blizini blagotvorno i veoma korisno za oprašivanje bilja i prinos. Potrebno je upoznati ih sa potrebom da ne ugrožavaju pčele svojim aktivnostima u usevima i zasadima, kao i mogućnostima bezbedne primene pesticida“.

Iz Uprave za zaštitu bilja, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine savetuju da se tretiranje pesticidima uvek vrši u ranim jutarnjim časovima ili kasnim popodnevnim časovima (od 18 do 19 časova), kada je vreme bez vetra i NIKADA u vreme cvetanja useva i zasada i intenzivnog leta pčela, u najtoplijem delu dana – sve u cilju zaštite pčela od izloženosti sredstvima za zaštitu bilja.

Dalje, ako su prisutni korovi u fazi cvetanja u voćnjacima i vinogradima, pokosite ih ili ih zaorite. Ne tretirajte ih herbicidima.

Korisnici pesticida trebaju imati na umu i sledeće:

  • Ne postoje netoksična sredstva za zaštitu bilja.
  • Za pčele su najopasniji insekticidi. Koristite insekticide čije je delovanje kraće. Manje su opasni fungicidi, akaricidi i herbicidi.
  • ZABRANJENO je tretirati voćnjak u punom cvetanju, kao i uljanu repicu, suncokret…
  • Ugroženi su svi pčelinjaci na udaljenosti od 5 kilometara od tretirane površine.
  • Obavestite pčelare o tretiranju i čitajte uputstvo za primenu sredstva za zaštitu bilja.

Pčelari trebaju imati na umu i sledeće:

  • Sarađujte sa poljoprivrednim proizvođačima (voćarima i ratarima).
  • Obeležite svoje pčelinjake i postavite tablu sa svojom adresom i brojem telefona.
  • Upoznajte se sa delovanjem sredstava za zaštitu bilja na pčele.

Izvor: Republika Srbija, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za zaštitu bilja

Objavjeno od sandra