8 фебруара, 2023 Vesti Нема коментара

Evropska agencija za hemikalije (ECHA) je objavila da započinje evaluaciju predloga za zabranu/ograničenje PFAS u smislu procene rizika po zdravlje ljudi i životnu sredinu, kao i socio-ekonomski impakt.

Predlog su podneli nadležni organi Danske, Nemačke, Holandije, Norveške i Švedske 13. 01.2023 u cilju smanjenja emisije PFAS u životnu sredinu i stavljanja bezbednijih proizvoda na tržište EU.  Procenjuje se da bi oko 4,4 miliona tona PFAS završilo u životnoj sredini u narednih 30 godina ukoliko se ne preduzmu konkretne akcije.

Peter van der Zandt, director ECHA za procenu rizika kaže:Ovaj značajan korak doprinosi realizaciji ambicioznih ciljeva EU Strategije o upravljanju hemikalijama i Akcionom planu za nulto zagađenje. Sada će naši nadleženi komiteti započeti sa evaluacijom hiljade PFAS supstanci, iako je posao veoma izazovan, mi smo spremni.”

Naučni komiteti ECHA za procenu rizika (RAC) i socio-ekonomsku analizu (SEAC) će prvo proveriti da li su ispunjeni pravni uslovi predloga za razmatranje, posle čega će započeti naučna evaluacija, kao i šestomesečne konsultacije koje su planirane da počnu 22.03.2023. Oba komiteta formiraju svoje mišljenje na osnovu informacija iz dostavljenog predloga za ograničenje upotrebe, kao i pristiglih komentara u toku konsultacija. Potom se mišljenja prosleđuju Evropskoj komisiji koja zajedno sa EU državama članica odlučuje o potencijalnom usvajanju ograničenja upotrebe. 

Per- i polifluoralkil supstance (PFAS) su grupa sintetičkih hemikalija koje se proizvode i koriste u raznim industrijama širom sveta, počevši od 40-ih godina prošlog veka. PFAS se smatraju najteže razgradljivim hemikalijama, budući da se nakon ulaska u životnu sredinu skoro uopšte ne razlažu, pa su zato dobile naziv “večne hemikalije”. Zahvaljujući svojstvu da “odbijaju” vodu i masnoću, ove hemikalije imaju široku primenu u industriji; koriste se u papirnoj ambalaži za hranu, kozmetici, tekstilu za nameštaj i sportsku odeću, premazima za tiganje koji ne lepe masnoću, elektronici, kao i u penama za gašenje požara. Budući da se koriste u brojnim potrošačkim proizvodima, ima mnogo načina na koji građani mogu doći u kontakt.

Ukoliko predlog bude usvojen, postao bi „jedna od najvećih i najznačajnijih zabrana za hemijske supstance koje je EU usvojila“, s obzirom da bi se njome ograničila cela klasa PFAS-a, a ne samo pojedinačna supstanca. ALHem je među prvim potpisnicima poziva za akciju za zabranu/ograničenje PFAS u potrošačkim proizvodima #BanPFAS  do 2025. koji je do sada podržalo preko 100 organizacija.

Objavjeno od valentina