27 децембра, 2021 Blog, Vesti Нема коментара

Deca obožavaju novogodišnje praznike. Ima li ikog srećnijeg od deteta kada ponađe omiljenu igračku ispod novogodišnje jelke? A da li ste znali da igračke i proizvodi za decu mogu sadržati supstance koje mogu ometati dečiji endokrini sistem i izazvati dugoročne zdravstvene posledice?

Kada kupujemo božićne poklone za mališane, većina nas želi da kupi igračke koje su bezbedne za decu i životnu sredinu. Ipak, takve igračke je teško prepoznati.

Neželjene supstance u proizvodima za decu

Dok su neke opasne supstance (kao što su teški metali, određeni ftalati, bisfenol A ili organofosfatni usporivači plamena) zabranjene u dečijim igračkama i drugim proizvodima za decu, postoji mnogo neregulisanih supstanci koje mogu uticati na zdrav razvoj dece.

Osim toga, supstance koje su zabranjene u dečijim igračkama i drugim proizvodima namenjenim deci mogu se naći u drugim predmetima koje koriste deca kao što su kancelarijski materijal (olovke za bojenje), sportska oprema (bicikli ili klizaljke), odeća, modni dodaci i generalno svi proizvodi osim igračaka koje su namenjene deci starijoj od uzrasta od 3 godine.

U praksi, proizvođači lako zaobilaze zabrane hemikalija za dečije igračke zato što propisi često zabranjuju samo jednu ili mali broj specifičnih supstanci slične toksičnosti. Na primer, na tržištu postoje desetine ftalata, ali samo šest je zabranjeno za dečije igračke. Takođe, zabrana upotrebe štetnih supstanci u igračkama se ne odnosi na delove igračaka do kojih deca (navodno) ne mogu doći.

Pravo na informaciju

Imate pravo da pitate proizvođače i trgovce o prisustvu supstanci koje izazivaju zabrinutost prema Zakonu o hemikalijama Republike Srbije. Supstance koje izazivaju zabrinutost mogu biti karcinogene, mutagene i toksične po reprodukciju, dugotrajne u prirodi, bioakumulativne ili sličnog nivoa zabrinutosti, kao što su endokrini disruptori.

Zajedno do promene

Pomoću aplikacije Scan4Chem možete skenirati barkod proizvoda i pitati proizvođače i prodavce igračaka o prisustvu hemikalija koje mogu biti štetne za decu. Ova aplikacija vam može pomoći da odaberete bezbednije proizvode. Takođe ćete pokazati kompanijama da je potrošačima stalo i da ne žele da kupuju proizvode koji sadrže opasne supstance.

Koristite aplikaciju Scan4Chem i saznajte da li je vaš omiljeni proizvođač igračaka i proizvoda za decu isključio ove supstance iz svoje proizvodnje.

Preuzmite aplikaciju i pošaljite svoje zahteve. Zajedno možemo učiniti proizvode bezbednijim!

GOOGLE PLAY STORE

APP STORE

Objavjeno od valentina