21 децембра, 2021 Blog, Vesti Нема коментара

Održive novogodišnje pripreme u kuhinji

Kako se bliže novogodišnji praznici, mnogi od nas će staviti svoje kecelje i krenuti na posao pripreme prazničnih poslastica. Bilo da pečete samo kolačiće i pite ili pravite novogodišnju večeru za širu porodicu, obratite pažnju na svoje kuhinjsko posuđe. Uz našu pomoć možete učiniti praznične dane ne samo ukusnim već i bez i bez štetnih hemikalija!

Održivo glavno jelo: ostanite bezbedni pored šerpa i tiganja!

Svima nam se desilo: satima pripremamo obrok, ali kada ga poslužimo – on se zalepio za tiganj! Možda ćete se sada odlučiti za posuđe sa premazom protiv lepljenja, u nadi da ćete spasiti ručak. Ali nelepljivo posuđe ipak nisu spasilac kakvim smo se nadali: mnoge vrste ambalaže za hranu, kuhinjski pribor i posuđe imaju premaze protiv lepljenja. Lonci i tiganji sa nelepljivim premazom često su obloženi politetrafluoretilenom (PTFE, koji verovatno poznajete kao „teflon“). Nažalost, testovi proizvoda su otkrili da kada se zagreju iznad 220°C dolazi do oslobađanja štetnih isparenja. Udisanje isparenja može izazvati simptome slične gripu, takozvanu polimernu ili teflonsku groznicu.

Dakle, šta bismo preporučili da obezbedimo održiv novogodišnji obrok? Ponekad su tradicionalniji materijali i najbolji! Umesto da kupujete ili koristite PTFE verzije posuđa, odlučite se za lonce i tiganje od livenog gvožđa, nerđajućeg čelika i keramike. Ako za sada ne možete da zamenite svoj PTFE tiganj, trebalo bi da ga ne zagrevate praznog duže od 3 minuta! Ovaj postupak održava temperaturu umerenom i na taj način smanjuje rizik od toksičnih isparenja. Takođe, teflonsko posuđe nikada ne ribajte grubom stranom sunđera, žicom ili bilo kakvim metalnim predmetima.

Još uvek niste sigurni koji pribor da izaberete? Koristite aplikaciju #Scan4Chem da biste proverili da li vaše nove posude ne sadrže supstance koje izazivaju zabrinutost! Uz pomoć aplikacije proizvođačima i trgovcima možete uputiti zahtev za informaciju o sadržaju štetnih hemikalija u proizvodu – a to pravo vam daje Zakon o hemikalijama – jednostavnim skeniranjem bar kodova proizvoda uz pomoć kamere vašeg mobilnog uređaja. Na ovaj način dajete do znanja proizvođačima i trgovcima da ste zabrinuti zbog štetnih supstanci u proizvodima, što bi ih moglo motivisati da se odluče na ubrzanu zamenu bezbednijim alternativama. Aplikaciju Scan4Chem besplatno preuzmite sa Google Play i Apple App prodavnice. Više možete saznati na www.alhem.rs/askreach.

Vreme za desert? Ne dozvolite da opasne supstance unište i kolačiće

Ako spremate slatke poslastice tokom prazničnog perioda, verovatno ćete u nekom trenutku koristiti silikonske kalupe ili pribor. Silikon nije opasan kada se proizvodi odgovorno. Ako se silikon temperira u procesu proizvodnje, toksične hemikalije se oslobode pre nego što proizvod dođe u kontakt sa hranom. Međutim, neki proizvođači zaobilaze ovaj korak da bi uštedeli novac i vreme, dovodeći vaše zdravlje i životnu sredinu u opasnost. Dakle, kako možete osigurati da vaš Božić u kuhinji bude održiv? Jednostavno. Odlučite se za posuđe za pečenje od keramike, gline i stakla, ili ako više volite silikon, samo ga zagrejte pre prve upotrebe (200 °C, 4h sata) i tom prilikom držite otvoren prozor i dobro provetrite kuhinju.

Siti ste? Bezbedno čuvajte svoje ostatke i sutra ćete ponovo moći da se gostite!

Pojeli ste večeru i izdašnu porciju pudinga, ali je ostalo još hrane? Procena koliko hrane napraviti za novogodišnji obrok uvek je nemoguć zadatak i ostaci su neizbežni! Pravilno skladištenje ostataka hrane ne samo da će vam omogućiti da duže uživate u ukusnoj hrani, već će se i pobrinuti da je bez opasnih supstanci. Sledite dole navedene savete za održive praznike.

Kada skladištite ostatke u posudama:

•Izbegavajte upotrebu plastike za vruću, masnu i kiselu hranu, te vrste hrane mogu da povećaju migraciju opasnih materija iz materijala za pakovanje hrane.

•Keramičke, staklene i nerđajuće posude su bezbednije alternative. Ako koristite staklene tegle, uverite se da poklopci sa navojem imaju “Blueseal” sloj (plavi unutrašnji sloj) jer ne sadrže PVC.

Kada pokrivate ostatke folijom:

•Izbegavajte korišćenje aluminijumske folije za pokrivanje kisele hrane. Ova vrsta hrane poboljšava migraciju aluminijuma u ​​hranu.

•Odlučite se za folije od pčelinjeg voska kao sigurniju alternativu. Nemate posude i folije koji su vam potrebni? Idite na aplikaciju #Scan4Chem pre kupovine da biste bili sigurni da vaše nove ne sadrže supstance koje izazivaju veliku zabrinutost. Posude i kuhinjski pribor ćete koristiti godinama tako da vredi malo istražiti pre kupovine.

Objavjeno od valentina