14 априла, 2020 Blog Нема коментара

autorka teksta: dr Jelena Milić, dipl. biohem.

Početak pandemije koronavirusa SARS-COV-2 izazvao je nestašicu različitih vrsta sredstava za dezinfekciju na tržištu. Na našoj Facebook stranici smo podelili preporučene mere Svetske zdravstvene organizacije u borbi protiv ovog virusa, među kojima su najvažnije pranje ruku i dezinfekcija.

Pored toga, dali smo preporuke na koji način koristiti svaki od predloženih sredstava za dezinfekciju, šta može biti adekvatna zamena i na koje informacije na etiketi obratiti pažnju.

Ove možete naći objedinjene Facebook objave na ovu temu.

ŠTA JE VAŽNO NA ETIKETI SREDSTAVA ZA DEZINFEKCIJU?

– Na poleđini etikete proizvoda treba da stoji broj Akta kojim se odobrava stavljanje u promet proizvoda. Ovo znači da je, izmedju ostalog, testirana i dokazana efikasnost proizvoda na mikrobiološke sojeve za koje se tvrdi da proizvod deluje.
– Pročitajte uputstvo za upotrebu kako bi se adekvatno zaštitili. U uputstvu piše koju količinu proizvoda treba koristiti da bi proizvod bio efikasan, a neretko i koliko često ga treba nanositi da bi imali konstantnu zaštitu.
– Imajte na umu da su ovo agresivni proizvodi i da se može desiti da slučajno završe u oku ili ustima. Za te slučajeve, na etiketi pišu i mere prve pomoći, pročitajte ih.
– Mere predostrožnosti se uglavnom odnose na to da proizvod bude van dometa dece i ne blizu otvorenog plamena. Ipak, svaki proizvođač ima određenu slobodu da uvede još neku meru predostrođnosti ako smatra da je vašna sa proizvod. Sve mere se nalaze na etiketi proizvoda.
– Bezbedno koristite biocidne proizvode, zaštitite se od virusa ali i od negativnih efekata samog proizvoda. Čitajte etikete pre upotrebe.

-Pročitajte uputstvo za upotrebu kako bi se adekvatno zaštitili. U uputstvu piše koju količinu proizvoda treba koristiti da bi proizvod bio efikasan, a neretko i koliko često ga treba nanositi da bi imali konstantnu zaštitu.
-Imajte na umu da su ovo agresivni proizvodi i da se može desiti da slučajno završe u oku ili ustima. Za te slučajeve, na etiketi pišu i mere prve pomoći, pročitajte ih.
-Mere predostrožnosti se uglavnom odnose na to da proizvod bude van dometa dece i ne blizu otvorenog plamena. Ipak, svaki proizvođač ima određenu slobodu da uvede još neku meru predostrođnosti ako smatra da je vašna sa proizvod. Sve mere se nalaze na etiketi proizvoda.
-Bezbedno koristite biocidne proizvode, zaštitite se od virusa ali i od negativnih efekata samog proizvoda. Čitajte etikete pre upotrebe.NA OSNOVU PODATAKA I PREPORUKA SVETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE, PREPORUČENI DEZINFICIJENSI PROTIV KORONAVIRUSA SU NA BAZI:

Alkohola (etanol, etil-alkohol,1-propanol)
Sredstva na bazi alkohola se koriste za dezinfekciju kože i površina. Alkohol mora biti u koncetraciji 60-70% da bi bio efikasan. Više i niže koncetracije od navedene nemaju dezinfekcioni efekat. Vreme utrljavanja sredstva je 30 sekundi.

– Aktivnog hlora (natrijum-hipohlorit, aktivni hlor) (npr. varikina, izbeljivač…)
Sredstva na bazi aktivnog hlora se koriste samo za dezinfekciju površina, osim metalnih površina.
Sredstva na bazi aktivnog hlora je potrebno rastvoriti na 0,1% aktivnog hlora. Za varikinu, koja je obično 5% to znači da je potrebno 20 ml varikine (pola čašice rakije) i dopuniti do 1 litra. Površina mora biti izložena sredstvu 10 min da bi se postigao dezinfekcioni efekat.

Par predloga gde ih možete potražiti sredstva za dezinfekciju ako ih nema u apotekama i drogerijama:
Poljoprivredne apoteke. Na veterinarskim dezinfekcionim sredstvima pogledajte koja je aktivna supstanca, ako je u pitanju etanol, aktivni hlor ili persirćetna kiselina, ovo sredstvo možete koristiti.
Prodavnice za snabdevanje frizerskih i kozmetičkih salona. Ovde se mogu naći sredstva na bazi alkohola koja se koriste u ovim salonima.
Sredstva na bazi hlora za dezinfekciju kupatila (ovo sredstvo se mora razblažiti, pročitati etiketu pre upotrebe).
Izbeljivači (varikina) (ovo sredstvo se mora razblažiti, pročitati etiketu pre upotrebe)
Špiritus je 96% etanol. Ako ga imate, potrebno ga je razblažiti na sledeći način 2 mere špiritusa:1 mera vode.
Kolonjske vode imaju visok procenat alkohola. Ako uspete da nadjete sastav, i ako je etanol u koncetraciji od 60-70% – možete je koristiti kao dezinfekciono sredstvo
Ako ne uspete ništa od navedenog da nađete, verujemo da paročistač može pomoći pri dezinfekciji.

Pregledali smo naučne publikacije i druge reference kako bi pokušali da nađemo podatke o efikasnosti i drugih dezinficijenasa u nedostatku alkohola. Evo nekoliko naših preporuka:
Persirćetna kiselina (doziranje i vreme kontakta po uputstvu proizvođača)- Dezinfekcija površina
Vodonik peroksid (hidrogen) 0,5%, vreme kontakta 1min – Dezinfekcija površina. Hidrogen koji možete nabaviti u apotekama je 3% vodonik peroksid. Potrebno ga je razblažiti na sledeći način: 1 deo 3% hidrogena i 5 delova vode. Svaki put treba napraviti svež rastvor!
Povidon-jod (pročitati uputstvo za korišćenje, kontraindikovano kod osoba sa oboljenjima štitne žlezde) – dezinfekcija kože i/ili grla
Benzalkonijum hlorid (poznatiji kao asepsol) i druge kvatenerne amonijumove soli imaju slabije dejstvo na korona viruse, pa bi zbog toga vreme kontakta trebalo da bude minimalno 10 min.Reference:
WHO-Coronavirus disease (COVID-19) advice for the public
European Chemicals Agency
Persistence of coronaviruses on inanimate surfaces and their inactivation with biocidal agents
Novi priručnik o prevenciji i lečenju COVID-19 infekcije u bolničkim uslovima

Objavjeno od valentina