15 децембра, 2020 Događaji Нема коментара

ALHem je zajedno sa češkom organizacijom Arnika organizovalo stručnu debatu „Ftalati u proizvodima na tržištu Republike Srbije“ 10. decembra 2020. od 11-13h online putem zoom platforme.

Cilj debate je bio da pokrene stručna diskusija o važnosti ubrzanog donošenja zabrane /ograničenje četiri ftalata bis(2-etilheksil) ftalat (DEHP), dibutil ftalat (DBP), benzil butil ftalat (BBP) i diizobutil ftalat (DIBP) u koncentracijama iznad 0,1% u potrošačkim proizvodima, čije je stavljanje u promet na tržište EU zabranjeno od 8.07.2020. Uredbom EU 2018/2005.

Na stručnoj debati su učestvovali predstavnici nadležnih državnih organa za oblast upravljanja hemikalijama, kao i zaštite potrošača, zatim predstavnici Privredne komore Srbije, Instituta za javno zdravlje Batut, kao i predstavnici akademskog i civilnog sektora u Srbiji.

Na početku skupa, učesnike je pozdravila gospođa Gorana Babić iz Ambasade Republike Češke u Beogradu, predstavljajući projekte koji su finansijski podržani u Srbiji u okviru Programa za promociju Tranzicije Ministarstva spoljnih poslova Republike Češke.

ALHem je predstavio najnoviji izveštaj laboratorijskog ispitivanja proizvoda za svakodnevnu upotrebu na prisustvo ovih ftalata pod nazivom “Meka plastika, Gruba istina”. Ove supstance su pronađene u skoro jednoj trećini testiranih proizvoda sa domaćeg tržišta (10 od 36 proizvoda), kaošto su školska torba, ranac za devojčice, kabanica, dečije papuče, neseseri od PVC plastike, veštačka koža, PVC cirada, PVC tapete i patosnice za auto. Ovi proizvodi su kupljeni u poznatim prodavnicama većinom domaćih i evropskih proizvođača. U nekim proizvodima koncentracije ftalata dostižu i 18% od ukupne mase proizvoda.

 „Zabrinjavajuće je da su ftalati pronađeni u proizvodima većinom namenjenim deci i mladima.Pored toga, četiri analizirana ftalata su detektovana u repromaterijalu kao što su PVC materijali i veštačka koža. Pri ovakvom korišćenju izloženost potrošača može biti značajna“, objašnjava Valentina Mart glavni autor ALHemovog izveštaja „MEKANA plastika, GRUBA istina!“.

Glavni cilj ovog istraživanja je  bio da se napravi skrining proizvoda na domaćem tržištu u cilju  ubrzanog donošenja zabrane za ftalate u Srbiji, kao i drugih supstanci u proizvodima koje su već zabranjene u EU radi bolje zaštite potrošača. „Na zahtev, proizvođači i trgovci su u obavezi da informišu potrošača ako njihov proizvod sadrži supstance koje izazivaju zabrinutost – što uključuje i ftalate. Ovo pravo potrošača ustanovljeno je evropskim propisom REACH, kao i Zakonom o hemikalijama Republike Srbije. Ukazivanjem na postojanje štetnih ftalata u svakodnevnim proizvodima a samim tim i pritiskom potrošača da saznaju ovu informaciju, kompanije će se motivisati da ove hemikalije zamene bezbednijim alternativama“ ističe Karolina Brabcova, iz češke organizacije Arnike.

Načelnica Odeljenja za hemikalije u Ministarstvu zaštite životne sredine, Sonja Roglić je obavestila učesnike skupa da je u skladu sa normativnim Planom rada Vlade usklađivanje bilo  planirano za 2020, ali je  zbog epidemioške situacije odloženo za 2021. godinu, jer konsultacije sa privrednim subjektima nisu završene. Takođe je istakla da “Usklađivanje sa predmetnom uredbom biće realizovano najkasnije u četvrtom kvartralu 2021. Kada će odredbe stupiti na snagu, znaćemo nakon završenih konsultacija sa privredom. Predlog nadležnog organa je 2 godine od datuma objavljivanja u Službenom glasniku RS, ali konačna odluka biće doneta kada se razmotre predlozi privrede. Ove aktivnosti su započete u saradnji sa Privrednom komorom Srbije”.

S obzirom da se radi o veoma važnoj zabrani za smanjanje rizika po zdravlje građana Srbije, ALHem je zajedno sa šest drugih organizacija civilnog društva u Srbiji nedavno predao inicijativu  Ministarstvu za zaštitu životne sredine za ubrzano usklađivanje domaćeg propisa sa Uredbom EU 2018/2005.

Događaj se sprovodi u okviru projekta Uključivanje civilnog društva u planiranje politike bezbednog upravljanja hemikalijama i proverom primene „Pravo da znaš“ u Srbiji zajedno sa organizacijom Arnika iz Republike Češke uz finansijsku podršku Programa za promociju tranzicije Ministarstva spoljnih poslova Republike Češke.

Objavjeno od valentina