16 марта, 2018 Blog 1 коментар

Danas je u upotrebi oko 100 000 hemikalija. Mnoge od njih se nalaze u proizvodima koje svakodnevno koristimo, kao što su na primer plastične boce, metalne limenke, deterdženti, kozmetika, mirisi, nameštaj, igračke, sredstva za zaštitu bilja pa čak i hrana. Neke od njih mogu remetiti rad endokrinog sistema i nazivaju se endokrinim disruptorima.

Endokrini disruptori utiču na naše zdravlje tako što ometaju rad hormona u našem organizmu. Ove hemikalije mogu uticati na hipotalamus, hipofizu, štitnu žlezdu, nadbubrežne žlezde, gonade, kao i druge organe koji regulišu ili proizvode hormone. Kao takvi, endokrini disruptori mogu imati efekat na gojaznost, metaboličke poremećaje, dijabetes, neurorazvojne poremećaje, neurodegeneraciju i niz kancera. Reproduktivni period je životna faza koja može biti posebno osetljiva na uticaj endokrinih disruptora.


Popunite naš upitnik i podelite ga sa prijateljima, cilj nam je da dobijemo što više odgovora koji će nam pomoći u daljem radu.


Sveobuhvatni izvještaj o vezi između endokrinih disruptora i plodnosti objavljen je od strane Svetske zdravstvene organizacije (WHO) 2012. godine. Publikacija je otkrila da hemikalije u našem okruženju utiču na mušku i žensku plodnost. Neki primeri hemikalija za koje se smatra da ometaju naše polne hormonalne procese su:

* dioksini i dioksin-slična jedinjenja
* polihlorovani bifenili (PCB)
* DDT i drugi pesticidi
* plastifikatori kao što je bisfenol A (BPA)
* ftalati
* fitoestrogeni

Nedavna studija danskog univerziteta iz 2016. godine otkrila je da neki SPF filteri koji se koriste u kremama za zaštitu od sunca mogu uzrokovati mušku neplodnost tako što sprečavaju pravilno funkcionisanje spermatozoida. Druge srodne studije su pronašle vezu između BPA i nižeg broja spermatozoida.Ove hemikalije mogu biti prisutne u proizvodima koje svakodnevno koristimo, kao što su sapun, pasta za zube i plastične igračke.

Šta možete učiniti da biste se zaštitili?

Sledi 8 saveta za sprečavanje i izbegavanje izloženosti i unosa endokrinih disruptora:

1. Redovno perite ruke

Često pranje ruku sa ne-antibakterijskim sapunom bez mirisa pomaže u uklanjanju bilo kakvih hemijskih ostataka na koži. Uvek operite ruke pre jela.

2. Često usisavajte i čistite prašinu u svom domu

Istraživanja pokazuju da hemikalije “usporivači gorenja” koje se mogu naći u elektronici i meblu često migriraju iz ovih proizvoda. Čišćenje kuće i redovno uklanjanje prašine u Vašoj kući će smanjiti izloženost hemikalijama koje se mogu akumulirati u Vašem domu.

3. Uzdržite se od korišćenja mirisa

Mnogi mirisi, kao što su sintetički parfemi i mirisne vodice, sadrže mešavinu stotina sastojaka. Neke od ovih hemikalija, kao što su na primer ftalati, remete rad hormona. Drugi proizvodi na tržištu sa mirisima su kreme, proizvodi za čišćenje i deterdženti za pranje rublja. Koristite proizvode bez mirisa što je više moguće. Takođe, potražite prirodne načine osvježavanja Vašeg doma poput otvorenih prozora, ventilatora i cveća.

4. Pokušajte da izbegnete plastiku

Možda je nemoguće izbeći sve vrste plastike, ali pokušajte da smanjite korišćenje plastike. Neke vrste plastike sadrže hemikalije koje ometaju rad hormona kao što su BPA i polivinil hlorid (PVC #3) koji sadrže ftalate. Odvojite vreme za istraživanje i nađite bezbednije, prirodne alternative. Koristite proizvode koji se mogu ponovo upotrebiti, kao što su staklene bočice za vodu.

5. Izbegavajte konzerviranu hranu

Konzerve za hranu su obložene sa bisfenolom A. Umesto konzervi birajte sveže, smrznute ili sušene namirnice.

6. Jedite organsku hranu što je više moguće

Pesticidi se često povezuju sa poremećajem rada hormona. Pokušajte da jedete organsku hranu što je više moguće. Izbegavajte pakovanu hranu i koristite posuđe od nerđajućeg čelika ili livenog gvožđa.

7. Filtirajte vodu iz slavine

Projekt “Voda za zaštitu prirodnih bogatstava” (NRDC) je ukazao da pitka voda može sadržati hemikalije koje su potencijalni ometači rada hormona. Koristite vodene filtere od renomiranih proizvođača kako biste smanjili unos hemikalija koje izazivaju endokrine poremećaje.

8. Koristite “zelene proizvode” za čišćenje

Proizvodi za čišćenje su puni nezdravih zagađivača. Kupujte proizvode od kompanija koje imaju jasno čitljive etikete i uputstva za upotrebu, kao i piktogram opasnosti koji jasno ukazuje na potencijalne opasnosti od proizvoda. Potražite proizvode sa nazivom ekološki proizvod/sredstvo.

Izvor: https://www.opionato.com/blog/what-are-hormone-altering-chemicals-and-how-can-you-avoid-them

Objavjeno od sandra