15 септембра, 2019 Događaji, Vesti Нема коментара

Na prvom Festivalu Demokratije, u nedelju, 15. septembra, ALHem je predstavio mobilnu aplikaciju Scan4Chem preko koje građani mogu ostvariti svoje pravo na informaciju o prisustvu štetnih hemikalija u proizvodu.

OD KOJIH HEMIKALIJA SU NAPRAVLJENI PROIZVODI KOJE KORISTITE?

U proizvodnji predmeta koje svakodnevno upotrebljavamo koriste se  hiljade različitih hemikalija. Iako većina njih nije problematična, postoje određene supstance koje izazivaju zabrinutost zbog njihovog dugoročnog štetnog uticaja na zdravlje i/ili životnu sredinu. Reč je o supstancama koje dovode do poremećaja rada endokrinog sistema, izazivaju rak, ili štetno deluju na reproduktivni sistem. Ovakve supstance se nazivaju supstancama koje izazivaju zabrinutost, skraćeno SVHC (engleski: Substances of Very High Concern, odnosno SVHC). SVHC se mogu naći u različitim proizvodima koji su u svakodnevnoj upotrebi, kao što su nameštaj, građevinski materijali, tekstil, elektronska oprema, oprema za bebe, igračke, itd.

MOBILNA APLIKACIJA ZA POTROŠAČE

Kako bi informacije o SVHC učinili što dostupnijim, projekat LIFE AskREACH razvija aplikaciju za mobilne telefone Scan4Chem će biti dostpuna širom Evrope i omogućiće potrošačima da skeniranjem barkodova saznaju da li proizvod sadrži SVHC. Aplikacija će biti povezana s bazom podataka koja će sadržati informacije o SVHC u proizvodima i omogućiti brže pružanje odgovora potrošačima od strane snabdevača.

„Na ponudu utiče potražnja, to je dobro poznata činjenica. Ako potrošači prestanu da kupuju proizvode koji sadrže SVHC, to će ohrabriti proizvođače da ih zamene bezbednijim alternativama. Cilj ovog projekta jeste da podstakne potražnju za proizvodima bez SVHC“ – rekla je Jasminka Ranđelović, predstavnica ALHema.

PRAVO DA ZNATE

Član 27. Zakona o hemikalijama propisuje da je snabdevač proizvoda koji sadrži SVHC u koncentraciji većoj od 0,1% dužan da svakom distributeru ili daljem korisniku u lancu snabdevanja dostavi informacije dovoljne za bezbednu upotrebu tog proizvoda,a najmanje ime te supstance.

Tokom sledećih  nekoliko godina očekuje se da će više od 3 miliona Evropljana instalirati

aplikaciju za mobilne telefone, koja će biti dostupna na 13 evropskih jezika.  Kao rezultat toga, očekuje se oko 30 miliona zahteva poslatih snabdevačima.

ALHem je partnerska organizacija iz Srbije koja učestvuje u realizaciji projekta LIFE AskREACH i regionalni je provajder Scan4Chem aplikacije za Srbiju.

Objavjeno od sandra