29 новембра, 2018 Projekti Нема коментара

Opšti cilj projekta je pokretanje i promovisanje  supstitucije (zamene) supstanci koje izazivaju zabrinutost – SVHC u proizvodima bezbednijim alternativama povećanjem tražnje za proizvodima bez SVHC na tržištu i podrška industriji za identifikaciju supstanci koje izazivaju zabrinutost (SVHC) u svojim proizvodima.

Projekat je financiran od strane Federalnog ministarstva zaštite životne sredine, i nuklearne sigurnosti Republike Nemačke (BMU) i Federalne agencije za zaštitu životne sredine Republike Nemačke (UBA).

Projektni parner: Baltički forum za životnu sredinu – Nemačka (BEF).

Ovim projektom se Srbija uvodi u red partnerskih zemalja projekta LIFE AskREACH, kao eksterni partner. Ciljevi ovog projekta su isti kao i ciljevi LIFE AskREACH projekta i to su:

  • Podizanje svesti potrošača o prisustvu opasnih hemikalija u proizvodima i davanju mogućnosti potrošačima da biraju između proizvoda koji ne sadrže opasne hemikalije i onih koji ih sadrže.
  • Obezbedjivanju potrošačkih instrumenata koji su laki za korišćenje (mobilna aplikacija) a koji će omogućiti potrošaču lako slanje zahteva za informaciju o sadržaju opasnih supstanci u proizvodu i/ ili dobijanje momentalnog odgovora ukoliko je informacija sadržana u bazi podataka, u cilju prevazilaženja sadašnjeg problema gde je za dostavljanje ovakve informacije predvidjeno 45 dana.
  • Podizanje svesti i usaglašenosti dobavljača proizvoda o supstancama koje izazivaju zabrinutost (SVHC) u proizvodima i obavezi komunikacije u lancu snabdevanja u skladu sa članom 27. Zakona o hemikalijama.

Tokom projekta će biti razvijena baza podataka proizvoda sa informacijama o SVHC u tim proizvodima dostavljenim od strane snabdevača. Baza će biti povezana sa mobilnom aplikacijom koju potrošači mogu koristiti za dobijanje informacija o opasnim supstancama u proizvodima. Ako željeni podaci još uvek nisu dostupni u bazi podataka, zahtev za informacijama će se automatski slati dobavljaču proizvoda.

Kampanja će biti kasnije replikovana u nekim zemljama regiona koje nisu članice Evropske unije.

Ovaj projekat finansira Savezno ministarstvo za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu bezbednost Nemačke sredstvima iz Programa savetodavne pomoći u oblasti zaštite životne sredine u zemljama Centralne i Istočne Evrope, Kavkaza i Centralne Azije. Realizacija projekta pod nadzorom je Agencije za životnu sredinu Nemačke (Umweltbundesamt, UBA).

Objavjeno od sandra