23 децембра, 2015 Događaji, Vesti Нема коментара

U Beogradu smo 15. decembra 2015. godine održali radionicu za novinare na temu „Bezbednog upravljanja hemikalijama“.

Jedan od najznačajnijih ciljeva ove obuke je bio da se novinari upoznaju i zainteresuju za neophodnost upravljanje hemikalijama, informišu koji su najveći problemi u ovoj oblasti, da saznaju od koga mogu dobiti pouzdane informacije na ovu temu kao i da se informišu o projektima koje sprovodi ALHem u ovom trenutku da bi mogli adekvatno da informišu o pojedinim rezultatima projekta. ALHem je želeo i da oslušne šta novinari, kao jedan od strateških partnera ALHem-a, misle i kako zajedno možemo da imamo informisanog potrošača i potrošača koji zna da traži bezbednije i zašto to traži. ALHem-u je drago što je u ovom procesu mapirao novinare koje zaista mogu da mu pomognu u dostizanju tog cilja.

Poruke koje smo želeli da pošaljemo je da zajedno postignemo adekvatno i pravovremeno izveštavanje o hemikalijama i potrošačkim proizvodima, o pravima potrošača na izbor bezbednijih alternativa, kao i o zakonskom sistemu o bezbednom upravljanju hemikalija u Republici Srbiji.

O čemu smo sve pričali? Zajedno smo rešavali pitanja kviza kojim smo hteli da upoznamo novinare kako izgledaju novi znaci koji ukazuju na opasnosti hemijskog proizvoda. Potom smo im prikazali rezultate istraživanja javnog mnjenja koje je sproveo ALHem u saradnji sa Ipsos Strategic Marketing o poznavanju ovih znakova u Srbiji i samom odnosu građana Srbije prema opasnim hemikalijama i rizicima koje one nose. Poražavajući su rezultati ispitivanja koji ukazuju da skoro polovina ispitanika nikada, ili skoro nikada, ne čita uputstva za bezbedno rukovanje hemikalijama koje se nalaze na obeležavanju različitih proizvoda. Pokušali smo da opišemo rizike/opasnosti hemikalija koje su svakodnevno oko nas i da ukažemo koji su problemi pri izveštavanju o ovim temama iz ugla novinara. Prikazali smo i isečak iz filma “Prepuštanje” Stivena Jarla u kome eminentni stručnjaci u ovoj oblasti u svetu opisuju probleme današnjice povezane sa uticajem najopasnijih hemikalija.

Cilj nam je bio i da novinare informišemo da trenutno sprodvodimo kampanju „Izbori se da znaš“ i da u aprilu oranizujemo simpozijum za lekare o tzv. endokrinim disraptorima (supstancama koje narušavaju rad endokrinog sistema).

Naš utisak je da smo zainteresovali novinare, jer su ostali sa nama do kraja a to vidimo iz pozitivnih reakcija nakon seminara. Ovim putem pozivamo i druge novinare da nam se pridruže u ovoj našoj značajnoj misiji, da nam se jave ako žele da saznaju više i izveštavaju o ovoj temi.

Prezentacije su održali pored stručnjaka ALHem-a, predstavnici ministarstva nadležnog za životnu sredinu, evropske organizacije civilnog društva Women for Europe for a Common Future (WECF) i predstavnici Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kao i sami novinari jer je radionica organizovana u okviru projekta „Jačanje kapaciteta i strateškog partnerstva za bezbedno upravljanje hemikalijama u Republici Srbiji“ koji ALHem realizuje u saradnji sa ovim partnerima.

Na radionici je istaknuto da svi imamo ulogu u sistemu bezbednog upravljanja hemikalija, od proizvođača, preko nadležnih organa do potrošača, a sumirane poruke možete naći ovde

Objavjeno od sandra