23 децембра, 2019 Događaji, Vesti Нема коментара

ODRŽAN PRVI ALHEM EKO-BRUNCH ZA PREDSTAVNIKE MEDIJA


U cilju promocije zelenih javnih nabavki u Srbiji, Alternativa za bezbednije hemikalije – ALHem je u ponedeljak, 23.12.2019. godine organizovao Eko-brunch u Hotelu In u Beogradu.

Eko-brunch organizovan je uz primenu posebno formiranih kriterijuma za organizaciju održivog događaja koji, između ostalog, podrazumevaju sprovođenje politike zaštite životne sredine, te u skladu sa tim upotrebu eko sredstava za čišćenje, izbegavanje korišćenja jednokratne plastike, separaciju i upravljanje otpadom i slično.

Organizacijom Eko-bruncha, na kome se služila isključivo organska hrana, gde nije bilo plastične ambalaže, i gde su svi papirni proizvodi bili od papira proizvedenog iz šuma sa kojima se upravlja na održiv način, želeli smo da skrenemo pažnju javnosti i donosilaca odluka na važnost uključivanja zelenih kriterijuma u procese javnih nabavki.

Zelene javne nabavke jedan su od instrumenata koji može značajno da doprinese ostvarivanju ciljeva održivog razvoja Republike Srbije, između ostalog, kroz efikasnije korišćenje prirodnih resursa, podsticanje inovacija i poslovanja po principima cirkularne ekonomije.

Jasminka Ranđelović, programska direktorka ALHem-a naglasila je da „učešće javnih nabavki čini skoro 8% BDP-a u Srbiji, te da u skladu sa tim, javni sektor može značajno da doprinese zaštiti životne sredine i održivom razvoju ukoliko se javnom nabavkom odabere roba, usluge ili radovi sa smanjenim uticajem na životnu sredinu. Na primer, zeleni kriterijumi mogu se primeniti za nabavku energetski efikasnih računara, rasvete, kancelarijskog nameštaja i papira proizvedenog od drveta dobijenog iz održivih izvora, usluga čišćenja u kojima se koriste ekološki proizvodi za čišćenje i slično“, dodala je Ranđelović.

Na Eko-brunchu smo predstavili i rezultate projekta „Zelene javne nabavke kroz sinergiju zainteresovanih strana“ koji je ALHem sproveo tokom 2019. godine uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške i  Balkanskog fonda za demokratiju Nemačkog Maršalovog Fonda SAD, a koji ima za cilj upravo promovisanje zelenih javnih nabavki. Kako je bilo na Eko-brunchu pogledajte u galeriji fotografija.

Objavjeno od valentina