15 априла, 2021 Vesti Нема коментара

Prepoznajući šansu za unapređenje strateškog i regulatornog okvira za sprovođenje zelenih javnih nabavki u Republici Srbiji tj. usvajanjem Strategije razvoja javnih nabavki za period 2019- 2023. godine, kao i novog Zakona o javnim nabavkama, te izradu Programa i Akcionog plana za kružnu i zelenu ekonomiju, organizacija Alternativa za bezbednije hemikalije (ALHem) je nastavila u ovoj godini da radi na razvoju sistema za zelene javne nabavke u Srbiji.

Nastavkom projekta je predviđeno da ALHem razvije i učini javno dostupnom virtuelnu Bazu znanja o zelenim javnim nabavkama (GPP Virtual Knowledge Centre-GPP VKC) u Srbiji koja će pružiti relevantne besplatne alate i metodologije, procedure i informativne materijale, kao i  Program obuke za zelene javne nabavke namenjen pre svega javnoj upravi, ali i ostalim zainteresovanim stranama. Projekat se sprovodi uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške i Balkanskog fonda za demokratiju Nemačkog Maršalovog Fonda SAD.

Projekat doprinosi sprovođenju politike zelenih javnih nabavki na različitim nivoima društva jačanjem kapaciteta javnih naručioca, organa vlasti, ali i organizacija civilnog društva za primenu zelenih kriterijuma za nabavku robe i usluga, kao i podizanjem svesti šire javnosti i drugih zainteresovanih strana uključenih u ovaj proces kako bi se smanjio štetan uticaj na zdravlje i životnu sredinu i pokrenule uštede javnih sredstava.

Objavjeno od valentina