15 априла, 2016 Vesti Нема коментара

Hemikalije koje ometaju rad endokrinog sistema nedvosmisleno doprinose povećanju broja različitih oboljenja, zaključuje se u najnovijem izveštaju publikovanom u naučnom časopisu “Endocrine Society” 2015. godine. Oboljenja koja se navode u izveštaju su reproduktivni poremećaji, gojaznost, dijabetes, poremećaji rada štitne žlezde, pojava neuroendokrinih karcinoma i poremećaj neurološkog rasta i razvoja. Ovo je tema o kojoj se diskutovalo na simpozijumu „Hemikalije – endokrini disruptori i zdravlje žena“ koji je održan na inicijativu organizacije civilnog društva ALHem – Alternativa za bezbednije hemikalije, 15. aprila o.g.

Prof. dr sc. Đuro Macut, predsednik Srpskog društva za reproduktivnu endokrinologiju otvorio je simpozijum i objasnio da efekti hemikalija koje ometaju hormonski sistem u mnogome zavise od perioda njihovog ulaska u organizam. To se naročito odnosi na kritične faze života, kao što je trudnoća (kada mogu uticati na razvoj ploda), rano detinjstvo ili period adolescencije. Tokom ovih životnih faza potrebno je preduzeti posebne mere zaštite od izloženosti endokrinim disruptorima, zbog toga što ove hemikalije čak i u veoma niskim dozama mogu biti dovesti do štetnih efekata.

Profesorka Evantia Diamanti Kandarakis (Prof. Evanthia Diamanti-Kandarakis, MD), endokrinolog, sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Atini, istakla je ulogu pojedinih industrijskih hemikalija na endokrini sistem i reprodukciju. U tom kontekstu, uloga našeg životnog okruženja može biti značajna, npr. za nastanak i razvoj sindroma policističnih jajnika, a faktori životne sredine su pod posebnom lupom pri ispitivanju uzroka bolesti kao što su dijabetes i poremećaji ishrane, a koje mogu da ih pogoršaju, dodala je profesorka Kandarakis.

Profesor Žan Pjer Burginjon (prof. Jean-Pierre Bourguignon, MD), pedijatrijski endokrinolog Medicinskog fakulteta Univerzitetu u Liježu, Belgija, naveo je da endokrini disruptori predstavljaju opterećenje za javno zdravlje zbog njihovih dugoročnih štetnih efekata na razvojne procese tokom uterinog perioda, ranog i kasnog postnatalnog perioda i tokom adolescencije, kao i uticaje na razvoj nervnog sistema. On je skrenuo pažnju na značaj podizanja svesti o štetnosti nepotrebnog izlaganja hemikalijama poput pušenja cigareta ili upotrebe određenih hemijskih proizvoda kao što su kozmetički proizvodi, plastično posuđe, osveživači prostora i ostali proizvodi u svakodnevnoj upotrebi, a koji mogu sadržati ove opasne hemikalije.

Endokrini disruptori su u Srbiji regulisani Zakonom o hemikalijama. Na osnovu istraživanja koje je organizacija ALHem sprovela u saradnji sa svojim parterima, potvrđeno je da na tržištu Srbije postoje proizvodi koji sadrže ove hemikalije. ALHem je zbog toga apelovao na prisutne stručnjake da se aktivnije uključe u podizanje svesti o ovim hemikalijama, razmisle o mogućim zajedničkim aktivnostima čime bi doprineli boljem stanju zdravlja opšte populacije u Srbiji.

Simpozijum “Hemikalije – endokrini disruptori i zdravlje žena” je deo zvaničnog programa Drugog Internacionalnog Simpozijuma o novinama u sindromu policističnih jajnika (PCOS) i zdravlju žena u organizaciji Srpskog društva za reproduktivnu endokrinologiju, i uz odobrenje Endokrinološke sekcije Srpskog lekarskog društva i Evropskog endokrinološkog društva. Cilj ovog simpozijuma je da proširi i razmeni znanja o uticaju hemikalija  među  specijalistima iz oblasti endokrinologije, ginekologije, pedijatrije, kardiologije, hemije, toksikologije i sličnih disciplina. Satelitski simpozijum je jedna od aktivnosti koja se sprovodi na projektu „Jačanje kapaciteta i strateškog partnerstva za bezbedno upravljanje hemikalijama u Republici Srbiji“ koji realizuju i sprovode Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa dve organizacije civilnog društva –  Alternativom za bezbednije hemikalije (ALHem)  i međunarodnom organizacijom Žene Evrope za zajedničku budućnost (WECF).

Objavjeno od sandra