7 октобра, 2018 Događaji, Vesti Нема коментара

Prošle nedelje održan je Forum o upravljanju hemikalijama na kome su učestvovali predstavnici iz Evropske agencije za hemikalije ECHA, Ministarstva za zaštitu životne sredine RS, organizacije ALHem i kompanije Hendrikson & Ko, u saradnji sa Udruženjem za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala PKS i češkim firmama “EcoMole” i “ReachSpektrum”.

S obzirom da je REACH Uredba kojom se uređuje registracija, evaluacija, autorizacija i ograničenja hemikalija, najsloženija uredba koja je implementirana na nivou Evropske unije, Udruženje za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala PKS nastoji da kontinuirano informiše privredne subjekte u Srbiji o svim novinama i akutelnostima u EU kada je REACH u pitanju.


Uredba EU o hemikalijama je jedna od najsveobuhvatnijih uredbi koja ima veliki uticaj na industriju, pa tako i Srbija mora da se pripremi za veoma rigorozna pravila i kontrolu. PKS je preuzela zadatak da pripremi domaće privredne subjekte i industriju za usklađivanje sa pravilima EU, ističe Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku I industriju nemetala PKS.


Eksperti će u konkretnim situacijama upućivati industriju kako da prevazilazi određene probleme. Skup je namenjen savetnicima za hemikalije i svima onima koji se bave proizvodnjom hemikalija i njihovim stavljanjem u promet, kao i onima koji izvoze u EU”, kaže Stevanović.
Na konferenciji je predstavnica PKS Katarina Ćendić predstavila aktuelne teme u EU, kao i značajne aktivnosti Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala. Predavači, Tomáš Novotný iz “Ecomole” i Jan Holomek iz “Reach Spectrum”, sa saradnicima, predočili su zahteve i obaveze u okviru REACH i RoHS Uredbe, dok je predstavnik iz ECHA, Heidi Rasikari, predstavila nove rokove vezane za CLP Uredbu. Predstavnica Ministarstva za zaštitu životne sredine Bojana Đorđević, prikazala je iskustvo sa Bezbednosnim listovima u Srbiji.
U drugom delu programa bilo je reči o zameni supstanci koje izazivaju zabrinutost (SVHC) sa bezbednijim alternativama o kojima su govorili Juhan Ruut iz “Hendrikson & Ko”, Dušan Bašić iz “EcoMole”, i Jasminka Ranđelović iz organizacije Alternativa za bezbednije hemikalije – ALHem koja je predstavila stanje u Srbiji po ovom pitanju. dok je Jana Trávníčková iz “ReachSpektrum” govorila o CE znaku i RoHS. Jarlath Hynes iz “EcoMole” je predstavio koja su najčešća pitanja sa kojima će se naša privreda susretati ukoliko sarađuje sa privrednim subjektima u EU.


Konferencija je izazvala veliku pažnju stručne javnosti u Srbiji.

Objavjeno od sandra