22 априла, 2016 Vesti Нема коментара

22.04.2016

Međunarodni Dan planete Zemlje obeležava se 22. aprila svake godine širom sveta različitim manifestacijama u cilju podrške zaštiti životne sredine, skretanja pažnje građanima na značaj očuvanja prirode i sprečavanja negativnih uticaja na životnu sredinu.

Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, a obeležava se širom sveta od 1992. godine kada je na Konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja.

Širom sveta danas organizuju brojne akcije koje za cilj imaju podizanje nivoa ekološke svesti, edukaciju i skretanje pažnje javnosti na opasnosti koje prete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, usled razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena.

Hemijska industrija je zabeležila značajan rast tokom 20-tog veka. Sredinom prošlog veka potrošnja hemikalija iznosila je oko milion tona godišnje, da bi danas njihova potrošnja porasla na 500 miliona tona.  Hemikalije nas okružuju i sastavni su deo svakog proizvoda koji kupujemo. One u mnogo čemu olakšavaju savremeni život, ali da bi sе iskоristilе prеdnоsti kоје hemikalije pružајu, potrebno je da ih bezbedno koristimo, kао i dа štetan uticај hеmikаliја na čoveka i životnu sredinu svеdеmo nа minimum.

ALHem- Alternativa za bezbednije hemikalije, kao organizacija koja se bavi bezbednim upravljanjem hemikalija, pridružuje se globalnoj akciji u obeležavanju dana plave planete i tim povodom nudimo informacije svim građanima o tome kako da koriste hemikalije a izbegnu njihov štetan uticaj po  životnu sredinu.

Neka svaki dan bude dan planete Zemlje!

Objavjeno od sandra