ALHem-Alternativa za bezbednije hemikalije, dobitnik je godišnjeg priznanja „Zeleni list“ za kontinuiranu akciju usmerenu na proizvođače i distributere hemikalija, donosioce odluka, naučnike i potrošače, sa ciljem da se opasne hemikalije zamene bezbednijim.

Zeleni list je priznanje za zaštitnika životne sredine koje se tradicionalno dodeljuje u okviru ekološke akcije “Tražimo zagađivača godine i zaštitnika životne sredine” u Srbiji, i to je svakako najstarija i najprestižnija ekološka akcija u Srbiji.  Ovo je 33. put za redom da da se ova akcija organizuje u Srbiji, a ove godine priznanja su dodeljena u Sremskim Karlovcima u baroknoj zgradi Karlovačke gimnazije.

Istim priznanjem je za pomoć Srbiji u saniranju posledica poplava nagrađena Ambasada Japana u Beogradu, kompanija “Fijat Krajsler” za akciju “Recikliranje je kul”,  Ministarstvo pravde Republike Srbije, regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Nišu, dok je za najveći broj roda na jednom mestu nagrađeno Udruženje građana “Taraške rode” iz Taraša.  Pokret gorana Srbije je nagrađen za 55 godina uspešnog rada.

Ispred naše organizacije, priznanje je primila Jasminka Ranđelović, programski koordinator, i tom prilikom istakla da smo veoma ponosni što smo dobitnici Zelenog lista zato što je tema upravljanja hemikalijama prepoznata kao izuzetno važna za održivi razvoj Srbije. Ona je tom prilikom izjavila “ALHem je poznat u uskim, stručnim krugovima i ima reputaciju koja je zasnovana na našem dugogodišnjem iskustvu rada u ovoj oblasti. Nadamo se da će ova nagrada doprineti da i šira javnost čuje za nas kako bi građani znali kome da se obrate ako imaju bilo kakvo pitanje, nedoumicu ili problem vezano za hemikalije, odnosno hemijske proizvode ali i za ostale proizvode u svakodnevnoj upotrebi koje mogu sadržati opasne hemikalije. Nadamo se da će nam ova nagrada dati dodatni vetar u leđa.”

“CRNI list” koji se dodeljuje onima koji najmanje brinu o zaštiti životne sredine, ove godine dobila je Republička sanitarna inspekcija zbog, kako je obrazloženo, nedoslednosti u sprovođenju Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu.

Ovogodišnju dodelu priznanja, organizovali su Radio Beograd 2, Pokret gorana Vojvodine i ekološki magazin “Čekajući vetar”.

Objavjeno od sandra