Kategorija: Vesti

Home / Vesti
ALHem prolećni media bruch
Članak

ALHem prolećni media bruch

23. aprila 2019.24. April 2019.

U prijatnoj atmosferi Impact HUBa, protekle nedelje održan je prvi ALHemov media brunch. Događaj je bio namenjen predstavnicima lokalnih i nacionalnih medija, novinarima i udruženjima potrošača sa ciljem povezivanja novinara i civilnog sektora, pre svega udruženja potrošača. Kroz neformalno druženje predstavnici ALHema su goste upoznali sa najvažnijim aktivnostima koje organizacija sprovodi u cilju smanjenja rizika...

IGRAČKA PLAČKA: OPASNE HEMIKALIJE U IGRAČKAMA ZA DECU
Članak

IGRAČKA PLAČKA: OPASNE HEMIKALIJE U IGRAČKAMA ZA DECU

4. aprila 2019.4. April 2019.

Čitanje etiketa proizvoda za decu neophodno da IGRAČKA ne bi bila PLAČKA Čak 7 od 15 testiranih plastičnih igračaka i predmeta za negu dece sadrži opasne supstance – ftalate, pokazalo je novo istraživanje Alternative za bezbednije hemikalije – ALHem. Za ove hemikalije propisana je zabrana prisustva u koncentraciji iznad 0,1%, a izmerene koncentracije u ispitivanim...

Članak

KAKO SMANJITI UPOTREBU ŠTETNIH HEMIKALIJA U POSLOVANJU KOMPANIJA?

28. decembra 2018.8. March 2019.

Međunarodni seminar “Encourage and Support Enterprises to Minimise the Use of Harmful Substances” održan nedavno u Rigi (Letonija), objedinio je ciljeve tri velika evropska projekta koja se bave smanjenjem izloženosti štetnim hemikalijama.   Na ovom seminaru gde su učestvovali predstavnici više od 17 evropskih zemlja uključujući i ALHem iz Srbije, diskutovalo se o mehanizmima koji...

Članak

KAMPANJA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA O ŠTETNIM HEMIKALIJAMA TOKOM PRAZNIKA

24. novembra 2018.8. March 2019.

U ponedeljak, 26. novembra počinjemo kampanju #RazmisliPaKupi na našoj Facebook stranici o štetnim hemikalijama u proizvodima tokom novogodišnjih praznika. Informisaćemo Vas o ovoj temi i davati savete i preporuke kako da napravite bolje izbore u novogodišnjoj kupovini i pripremi za praznike! Pratite našu Facebook stranicu!

Članak

ZNANJEM O ŠTETNIM SASTOJCIMA DO BEZBEDNE UPOTREBE PROIZVODA OD PLASTIKE

20. novembra 2018.8. March 2019.

Zahvaljujući brojnim korisnim svojstvima plastike ovaj materijal je relativno brzo ušao u veoma široku upotrebu. Međutim, brojne su i štetne posledice upotrebe plastike koje se mogu izbeći unapređenim znanjem i, pre svega, zaštitom najranjivijih grupa – majki, dece i mladih. Ovo je zaključak panela „Plastika nije igračka“, koji je prošle nedelje održan u sklopu IX Green Fest-a, međunarodnog festivala zelene kulture.

Članak

TOKSIČNE HEMIKALIJE IZ ELEKTRONSKOG OTPADA KONTAMINIRAJU DEČIJE IGRAČKE PUTEM RECIKLAŽE

18. oktobra 2018.8. March 2019.

Međunarodne organizacije IPEN, Arnika, ALHem i 17 drugih evropskih organizacija objavili su rezultate istraživanja koji pokazuju da su potrošački proizvodi uključujući i dečije igračke od reciklirane plastike, kontaminirani toksičnim hemikalijama, tzv. bromovanim usporivačima gorenja. To su toksične hemikalije za koje je poznato da utiču na rad štitne žlezde i izazivaju neurološke probleme i poremećaje pažnje kod dece.

Članak

ODRŽAN VII KONGRES FARMACEUTA SRBIJE SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM

15. oktobra 2018.8. March 2019.

U Beogradu je u periodu od 10. do 14. oktobra 2018. održan VII Kongres farmaceuta Srbije koji organizuje Savez farmaceutskih udruženja Srbije u saradnji sa Farmaceutskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Ovaj kongres se održava svake četvrte godine i predstavlja najveći i najznačajniji naučni i stručni skup farmaceuta našeg regiona.

Članak

EVROPSKA AGENCIJA ZA HEMIKALIJE O UPRAVLJANJU HEMIKALIJAMA U PKS

7. oktobra 2018.8. March 2019.

Prošle nedelje održan je Forum o upravljanju hemikalijama na kome su učestvovali predstavnici iz Evropske agencije za hemikalije ECHA, Ministarstva za zaštitu životne sredine RS, organizacije ALHem i kompanije Hendrikson & Ko, u saradnji sa Udruženjem za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala PKS i češkim firmama "EcoMole" i "ReachSpektrum".

Članak

INICIJATIVA ZA HUMANI BIOMONITORING HEMIKALIJA DOBILA JAKU PODRŠKU OD ČLANICA EVROPSKE UNIJE TOKOM KONFERENCIJE U BEČU

4. oktobra 2018.8. March 2019.

Međunarodna konferencija posvećena humanom biomonitoringu hemikalija održana je 28. septembra 2018. u Beču, na kojoj je prisustvovala i predstavnica ALHema, naučni saradnik IHTM Jelena Milić. Konferencija je održana na visokom nivou, uz prisustvo predstavnika mnogih evropskih institucija poput Evropske Agencije za hemikalije (ECHA), Direktorata za životnu sredinu Evropske komisije i Evropske Agencije za zaštitu životne sredine, a bila je posvećena predstavljanju prvih rezultata Horizon2020 projekta Humani biomonitoring za Evropu.

Članak

KOMENTAR NA NACRT NOVOG ZAKONA O PREDMETIMA OPŠTE UPOTREBE

23. avgusta 2018.8. March 2019.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o predmetima opšte upotrebe, održana je 24.07.2018. godine u Privrednoj komori Srbije. Ovom događaju su prisustvovali i predstavnici ALHema i skrenuli pažnju na neuskladjenost Nacrta sa EU. U tom smislu ALHem daje sledeće komentare, sugestije i primedbe.

  • 1
  • 2
  • 6